Smotra dostignuća u agraru

Međunarodni poljoprivredni sajam, 84. po redu, na Novosadskom sajmu otvorio je prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić koji je istakao da je poljoprivreda jedan od najvećih potencijala privrednog razvoja Srbije i da će vlada nastaviti da pomaže kako poljoprivredne proizvođače tako i prerađivačku industriju

“Poljoprivreda za našu zemlju, ali i ostale u regionu, ima veliki značaj, imajući u vidu ne samo njene dosadašnje rezultate, već i njen izuzetan potencijal za dalji razvoj”, rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, otvarajući 84. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu. On je istakao da o tome najbolje govori udeo poljoprivrednih proizvoda u ukupnom izvozu Srbije. “Poljoprivreda je jedina grana naše privrede koja ni u najtežim vremenima nije zakazala’’. Sajam u Novom Sadu, održavao se od 13. do  do 19. maja,  a na je nastupilo više od 1.500 izlagača iz 60 zemalja, a zemlja partner ovogodišnjeg Poljoprivrednog sajma bila je Bosna i Hercegovina. Sajam predsavljao i najvišu smotru dostinuća u agrokompleksu regiona.

Potpredsednik Vlade Srbije je ocenio da je razvoj međunarodne saradnje u ovoj oblasti od izuzetnog značaja, naročito na regionalnom nivou i zahvalio na učešću i saradnji prijateljima iz Bosne i Hercegovine koja je zemlja partner na ovogodišnjem Sajmu i izrazio zadovoljstvo da sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnadakom otvori ovu manifestaciju. “Opredeljenost za jačanje političkih, ekonomskih odnosa i svih vidova međunarodne saradnje potvrđuje i činjenica da je Srbija u BiH svake godine prisutna na Mostarskom sajmu, Sarajevo biznis forumu, kao i Jahorina ekonomskom forumu. Ove manifestacije prepoznajemo kao dobru priliku međusobnog regionalnog povezivanja i približavanja”, istakao je Dačić. On je potom ukazao i na izvanredan značaj partnerstva BiH na našem sajmu poljoprivrede, potvrđuje i činjenica da je upravo oblast poljoprivrede jedna od najvažnijih u ukupnim ekonomskih odnosima Srbije i BiH. “To najbolje ilustruje podatak da više od trećine našeg izvoza u BiH i oko jedne petine bosansko-hercegovačkog izvoza u Srbiju čine poljoprivredno-prehrambeni proizvodi”, rekao je Dačić dodajući da je ovaj značajan aspekt saradnje, više puta je istican i u okviru intenzivnog dijaloga i saradnje koji ostvaruju resorna ministarstva dve zemlje, kao i Privredna komora Srbije sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH, Privrednom komorom Federacije BiH i Privrednom komorom Republike Srpske.

Dačić je istakao i da se poljoprivreda danas suočava sa brojnim izazovima i poteškoćama, od klimatskih uslova i cena na tržištu, do odliva radne snage i GMO. “U tom smislu, Vlada mora i hoće da uloži posebne napore da pomogne poljoprivrednicima i omogući im da postignu maksimalne rezultate, jer njihov uspeh je uspeh svih nas”, istakao je Dačić. On je naglasio da je poljoprivreda ujedno i najosetljivije pitanje u pregovorima Srbije za priključivanje Evropskoj uniji i pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji. “Pametnim nastupom, Srbija će nastojati da iskoristi sve mogućnosti koje ove integracije nude”, poručio je on. Takođe je zahvalio svim zemljama, međunarodnim organizacijama i finansijskim institucijama koje sarađuju i pomažu Srbiji u njenim reformama na ovom planu, a posebno na neprocenjivoj saradnji sa institucijama EU, koja je ujedno i naš najveći spoljnotrgovinski partner u ovom i drugim sektorima. “Srbija danas, u svojstvu domaćina ove prestižne manifestacije, želi da se predstavi kao zemlja koja uspešno sprovodi unutrašnje reforme, koja je stvorila povoljni i sigurni ambijent za strane investicije i poseduje privredne potencijale koji je čine važnim, stabilnim i pouzdanim partnerom na regionalnom i međunarodnom planu”, poručio je Dačić. On je rekao i da ga posebno raduje što je sajam okupio više izlagača i očekivano više posetilaca nego prošlogodišnji.

 

Izvor: www.makroekonomija.org